Daarom haalt Johan Derksen altijd uit naar Peter R. de Vries

leugens van waarheid over johan derksen

DE LEUGENS VAN EN DE WAARHEID OVER JOHAN DERKSEN…

johan derksenHet is inmiddels zo vaak gebeurd, dat het iedereen begint op te vallen. ‘Heeft Johan Derksen iets tegen jou?’, wordt me regelmatig gevraagd als hij me in zijn tv-programma Voetbal International weer eens heeft afgebrand of een sneer heeft gegeven. Afgelopen week was het weer raak toen hij in het boek ‘Topshow – achter de schermen bij Voetbal International’ liet weten dat hij mij de ‘meest enge man van Nederland’ vindt.

RANCUNEUS

Welnu, Derksen heeft inderdaad iets tegen mij. En ik weet ook precies wat dat is. Hij is rancuneus. De man die zelf iedereen bij de enkels afzaagt, is boos en wraakzuchtig omdat ik ooit een columpje over hem heb geschreven dat hem niet bevalt. En het is misschien tijd om dat eens bekend te maken.

We moeten daarvoor terug naar oktober 2008. Ja, zolang zit het Johan al hoog… Voor die tijd zat ik wel eens bij hem in het tv-programma en – eerlijk is eerlijk – dat waren best vermakelijke confrontaties. Ik wees Johan op zijn vaak inconsequente uitspraken en zijn gebrekkige geheugen als hij weer eens iemand kort door de bocht de maat nam en hij noemde mij op zijn beurt een aardige misdaadverslaggever die echter geen kaas had gegeten van de ‘list en bedrog in de voetbalwereld’. Na de opnamen gaven we elkaar altijd een hand. Geen probleem.

INTERVIEW

En kennelijk vond Johan het toch wel interessant om een kritische Ajax-volger als ondergetekende eens in zijn blad Voetbal International aan het woord te laten. Wilfred Genee kreeg opdracht om een groot, vier of vijf pagina’s tellend interview met mij te maken en zocht me daarvoor thuis op. In dezelfde week kwam VI-fotograaf Pim Ras langs om foto’s te maken. Zo slecht is onze verhouding dus niet altijd geweest.

Maar toen gebeurde het volgende.

JOURNALISTIEKE HELER

In die maand werd bekend dat een redactiemedewerker van het blad VI zich maandenlang stiekem toegang had verschaft tot de mailboxen van de toenmalige Ajax-voorzitter John Jaakke en assistent-trainer Hennie Spijkerman. Het was een regelrechte emailkraak. Een misdrijf. Een misdrijf waar Johan Derksen goede sier mee had gemaakt, als dankbare ‘heler’ van de gestolen informatie. En dus schreef ik die week – 17-10-2008 – in het blad Ajax Life, in mijn columpje:

‘… Derksen wist van niks, claimde hij, maar ik durf de stelling aan dat een beetje hoofdredacteur direct nattigheid had moeten voelen toen zijn database-redacteur met dit materiaal (het nog geheime rapport Coronel – prdv) op de proppen kwam en zelfs over vijf conceptversies van een nog niet verstuurd persbericht beschikte. Derksen had het in mijn ogen kunnen en moeten weten, want de ‘list en bedrog’ droop er vanaf, maar het verlangen naar een primeur won het van een kritische vraagstelling…’.

En deze opvatting van mij schoot Johan Derksen volledig in het verkeerde keelgat. De man die zo’n beetje iedereen in de voetballerij verbaal molesteert en vervolgens vaak grootmoedig beweert dan men over hem ‘ook alles mag zeggen’, begon als een kind te stampvoeten. Hij haalde meteen een streep door het al door Wilfred Genee geschreven interview: het mocht onder geen voorwaarde meer in VI verschijnen. De foto’s konden de prullenbak in. Mijn naam was voortaan taboe, vanwege dat columpje. Wie dit niet gelooft: vraag het aan Wilfred Genee. Hij heeft het interview later alsnog verkocht aan Nieuwe Revu.

VETO

Dezelfde Genee heeft later nog wel eens voorgesteld om mij in het tv-programma als tafelgast uit te nodigen, maar tot op de dag van vandaag leidt dat tot een onverbiddelijk veto van Johan Derksen, over wie, ik herhaal het nog maar eens, ‘iedereen alles mag zeggen’. Maar niet heus. Want als ik word uitgenodigd bij VI, zegt De Grote Johan Derksen: ‘Dan kom IK niet, dan blijf ik thuis’. En dus nodigt men mij maar niet meer uit. Dat zijn de feiten.

En daarom – en nergens anders om – haalt Johan Derksen nu nog steeds naar mij uit. Voor de goede orde: Het is zijn goed recht. Hij mag dat. En eerlijk gezegd had ik het erger gevonden als HIJ mij de ‘meest leuke man van Nederland’ had gevonden. Maar het is wel goed om even te weten wat de achtergrond daarvan is.

Peter R. de Vries

De column in Ajax Life van 17-10-2008