Volkskrant | 01.02.

En wij maar denken dat misdaad de grootste passie was van Peter R. de Vries, de gedreven journalist die menig onverkwikkelijk zaakje aan de kaak stelde en er decennialang niet voor terugdeinsde de grootste criminelen uit te dagen. Het blijkt anders te liggen.

Donderdag maakte hij bekend dat hij samen met zijn zoon Royce en oud-Ajacied Piet Keizer een sportmanagementbureau is begonnen. Peter R. wordt spelersmakelaar.

In een persbericht zei hij dat hij zich kan voorstellen dat dit voor velen als een verrassing komt. ‘Maar de mensen die mij goed kennen, weten dat ik al veertig jaar meer door sport dan door misdaad gefascineerd ben.’

Dat heeft Peter R. dan veertig jaar lang bijzonder goed verborgen weten te houden. Van hem was alleen bekend dat hij supporter is van Ajax. Nu weten we dat zijn gedachten heel ergens anders waren als hij jacht maakte op Joran van der Sloot of een moord oploste.

Spelersmakelaar word je niet zomaar. Om een officiële licentie te krijgen van de KNVB, moet een schriftelijk examen worden afgelegd. De kosten bedragen 484 euro. Het examen bestaat uit 20 multiplechoicevragen over de reglementen van de wereldbond FIFA en de KNVB.

Heel moeilijk zal het examen niet zijn. Op de Nederlandse ‘Players’ Agents List’ staan, sinds Peter R. en zijn zoon het examen met goed gevolg aflegden, 140 namen. Dat is best veel.

De lijst staat op internet, daar mogen we de FIFA en de KNVB dankbaar voor zijn. We zien een bonte stoet oudgedienden, ex-voetballers en volslagen onbekenden. Achter de eerste rij, met mannen als Sigi Lens, Rob Jansen, Rodger Linse en Mino Raiola, gaat een wereld schuil van gelukszoekers. Ook zij hopen een fortuin te vinden in het voetbal, maar zijn waarschijnlijk al heel blij als ze zo nu en dan een transfertje in de eerste divisie mogen regelen.

Ze heten H.G.C. Baldwin, A. Abouelkhair, H.M. Chin, S.C. de Miranda en – ik geloofde dit aanvankelijk ook niet – Hadzi Ibrahimovic. Veel bureaus hebben een Engelse naam: ‘International Players’ Agency’, ‘Soccer Talent United Sports Management’, ‘Ibrahimovic Sport Consultancy’. Zo lijkt het nog heel wat.

Het overgrote deel van de bureaus blijkt te zijn gevestigd in de Randstad. Maar liefst 27 bureaus staan ingeschreven in Amsterdam. Mino Raiola heeft het beter bekeken, die houdt kantoor in Monaco, op de Boulevard des moulins 38, Monte Carlo.

Peter R. de Vries staat er sinds kort ook tussen. Zijn bedrijf heet PR Sportmanagement bv. De ‘sleutelbegrippen’ zijn volgens het persbericht betrouwbaarheid, degelijkheid, vasthoudendheid en transparantie/openheid. Dat is altijd mooi.

Spelersmakelaars en zaakwaarnemers hebben geen goede naam. Om hen heen hangt de geur van vraatzucht en bedrog. Ze liften mee op het talent van een ander, in een wereld met bergen geld en grote verleidingen.

Bij een transfer strijkt een tussenpersoon minimaal 3 procent op van het salaris van een speler, en vaak ook een percentage van de transfersom. Tegengestelde belangen leiden vaak tot botsingen.

Niet voor niets kwam Johan Cruijff eind december met een nieuwe taakomschrijving voor de zaakwaarnemer op de proppen. Bij Ajax moet hij voortaan ‘ondersteunend’ zijn. Leuk geprobeerd, maar dat is wel het laatste waar zaakwaarnemers behoefte aan hebben.

‘Het belang van de topsporter’, daar gaat het PR Sportmanagement bv om. ‘Daaraan is alles ondergeschikt: geen onderhandse afspraken, geen dubbele agenda’s en op elk moment een heldere verantwoording en een secure verslaglegging.’

Bij PR Sportmanagement bv weten ze hoe het werkt en hoe er over spelersmakelaars wordt gedacht. Daarom: ‘En nee, wij staan niet langs de lijn bij jeugdwedstrijden om ouders van jonge talenten in te palmen.’

Zo doe je dat. De voormalige misdaadjournalist Peter R. de Vries komt er ook hier wel, daar hoeft niemand aan te twijfelen.

Door: Paul Onkenhout (redacteur van de Volkskrant)
Bron: Volkskrant 1 februari 2014
Foto: PR Sportmanagement